Brasilien bidrar till en stor del av världens kaffeproduktion. Kvalitén på kaffet är lika med arom och smak och ju fler välutvecklade angenäma smakämnen som finns i kaffet desto godare blir det. Vi har olika smak och en del föredrar det tunga kaffet som fyller hela gomen med en intensiv smakupplevelse som lämnar en god eftersmak i munnen.

Vad är det bästa kvalitativa kaffet?

Kaffet ska vara gott och gå snabbt att brygga. Växtplats och behandlingen av skörden har stor betydelse för pris och smak på kaffet. Länge var det brasilianska kaffet som producerades lågvuxet och otvättat kaffe. Det tvättade kaffet genomgår en noggrannare och kostsammare behandlingsprocess efter skörden än det otvättade kaffet.

På 1970-talet såg man att Brasilianskt kvalitativt kaffe fick konkurrens från länder med högvuxet och tvättat kaffe från Tanzania, Kenya, Costa Rica, Guatemala och framförallt Colombia. Kaffet från Kenya och Colombia klassades högst på världsmarknaden.

Under 2000-talet har efterfrågan på ekologiskt, rättvisemärkt och hållbart kaffe ökat.I Sverige är de stora kaffemärkena Gevalia och Zoégas och på världsmarknaden är Néstle en stor aktör. Zoegas har mörkrostat kaffet där de blandar bönor från både Latinamerika och Östafrika.

Billigt kaffe – Tips hur du sparar pengar på kaffe!

Det brukar sägas att Sverige är ett av de länder som dricker mest kaffe.På 1970-talet gick Kooperativa Förbundets kaffeavdelning ut med att man skulle kunna spara 100 miljoner om året (med den tidens pengavärde) genom att använda den skånska metoden att laga kaffe. De informerade att om man kokade kaffe på det svenska manéret så tillgodogjorde man bara hälften av kaffebönan. Om man istället brygger kaffet som man brukar göra i Skåne går det endast åt hälften så mycket kaffe för att få samma styrka på drycken.

Mal kaffebönor själv

Kaffebönorna utgör kärnorna i kaffebuskens bär och de samlas enligt olika metoder och kärnorna befrias från fruktköttet och pergamentshinnan avlägsnas.

Om du vill ha ett riktigt gott kaffe behöver du en kaffekvarn att mala kaffet och utgå från en påse kaffebönor och göra din egna blandning. Det finns moderna kaffekvarnar som är billiga att köpa in. Se även till att använda riktigt gott vatten.

Hur man gör kaffe – olika blandningar av kaffe och kvalitetsgrupper när man rostar kaffet

Mycket av kaffet vi köper är olika blandningar av olika kaffesorter. Om du har mycket högvuxet och fint kaffe blir kilopriset på blandningen högre.

  • Standardkaffe (har en bas på 50-60% brasilkaffe)
  • Lågpriskaffe – består ofta av större procent brasiliansk kaffe och en mindre mängd tvättat kaffe av billigare kvalitet och de innehåller ofta Robustakaffe som är ett billigt kaffe från Afrika,.
  • Specialkaffe
  • Gevalia har olika sorter deras bas består av 50% brasilkaffe.
  • Cirkelkaffe (50-55% brasilkaffe)
  • Lyxmocca
  • Löfbergs lila (enbart kaffe från Brasilien, Colombia, Costa Rica och Guatemala)
  • Specialkaffe exempelvis Classic och Blå Mocca är ett dyrare och finare kaffe som innehåller större mängder tvättat och högvuxet kaffe.
  • På senare tid har det kommit nyare kaffesorter som espresso, bryggkaffe, pulverkaffe och kapselmaskiner.

De stora kaffehamnarna var länge Santos och Rio de Janeior. Efterfrågan har varierat och 1931 var det överproduktion på kaffe och man förstörde miljoner balar kaffe av skörden för att minska förråden och därmed försöka höja priset.

Kaffet är nyttigt

Enligt en studie i USA som omfattade 400 000 personer kom man fram till att kaffedrickare lever längre och det finns flera andra studier som visar att kaffe är en nyttig dryck. Statens beredskap för medicinsk och social utvärdering skriver ri sin rapport att kaffekonsumenter har lägre risk för hjärt och kärlsjukdomar.

Hur fungera den internationella kaffemarknaden?

Precis som med råvaror som guld och silver kan du handla med kaffe. Det internationella kaffepriset sätts i US cents/lb.Själva råvarumarknaden sätts i London och New York Futures Markets men du kan köpa certifikat tex på Avanza om du vill spekulera i hur handeln går. Om du tror den kommer stiga köper du bull certifikat och tror du den sjunker köper du bear certfikat.

För några år sedan var det ett utbrott av bladrost vilket påverkade produktionen som börjat återupphämta sig.

De olika kaffesorterna som handlas på de större marknaderna är Arabica (Colombian Milds, Brazilian naturell och andra milda varianter) samt Robustas.

Andra länder med stor kaffeproduktion utöver Brasilien är:
Central Amerika som Honduras, Colombiam Nicaragua, Costa Rica, Guatemala, El Salvador & Mexiko.
I Afrika har du framförallt produktion i Uganda och Etiopien.


Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.