Candomblé – vad är Candomblé

300px-OxaláCandomblé är en religion som bygger på spiritism och naturgudar. Religionen importerade ursprungligen från Afrikanska slavar. Candomblé fick stark lokalt fäste i Bahia, som är ett område med många katoliker och ett område dit man transporterade många slavar som tillbad religionen.

Enligt utövarna kan en person som dör tex hamna i en annans kropp. På vissa platser kan man se vita flaggor som visar att det finns utförare av regionen och flaggan är en symbol för fred.

Candomblé påminner om Voodoo från Haiti där man också tillber gudar för att få läkande krafter. Personen som blir besatt uppför sig som att han är guden själv.

Ibland ser man offergåvor på vägarna och det finns de som ägnar sig åt svart magi inom candomblé och skickar sjukdomar till människor som de inte tycker om. Bland evangeliska och ortodoxa katoliker ser man religionen som djävulens verk.

Mässor och högtider inom Candomblé

Utövarna har religösa högtider som ”Lavagem do Bomfim” i Salvador som firas med en procession den 3:e torsdagen i januari varje år vid kyrkan Nosso Senhor do Bonfim där de tvättar kyrktrappan för att hedra fredsguden Oxalá. I candomblékultens mix av afrikanskt och katolskt framträder Oxalá som Kristus på korset med drag av den västafrikanske guden Orisha-Nla.

Festa de lemanja firas 2:a februari och firar gudinnan av hav och fruktbarhet är ett av de mest populära och uppskattade högtiderna under året som lockar stränderna i Rio Vermelho (Salvador, Bahia) dit kommer en stor skara trogna och tillbedjare. På ön Itaparica att vara en bit bort från Salvador, är det gjort av människor och uppskattas av öns besökare.

En annan högtid är Boa Morte som firas i staden Cachoeira i augusti.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *