Fågelvärdens byggmästare – João de barro

João de barro (Sv: Joarfågel av lera, eller ugnfågeln) är fågelvärldens byggmästare. Det är fascinerande hur pedantiskt och omsorgsfullt de små tättingarna bygger upp sina fågelbon och använder sina näbbar som murslevar. I Bahia är fågelns färger skarpare än i Argentina som gjort den populära fågeln till sin nationalfågel där de kallar den för Hornero. Jag har sett flera bon längs med vägen till Cabuco.

Fågeln är mycket känd för sitt bo som ser ut som en ugn. De väljer platser med bra sikt. Den genomsnittliga vikten på boet är 5 kg men man har hittat bon som vägt 12 kg. Den är indelad i en bas eller plattform, en smal korridor och en kammare.

Ingången har en elliptisk eller croissantliknande form. Äggen är dolda i boet och ligger bakom en vägg så man inte ska se den från utsidan. Materialet av fågelboet är lera, halm och färsk gödsel och ytan är mycket slät och jömn. Varje år bygger de upp ett ny bo, men ibland kan de renovera ett gammalt. De kan också bygga mer än ett bo åt gången. Konstruktionen tar 2-18 dagar att slutföra, beroende på tillgången på material.

Tyvärr finns det människor som plockar ner bona och säljer dem på marknader och använder dem som drinkskåp.

Latinska namnet: Furnarius rufus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *