Farliga djur i Brasilien och Sydamerika

Farliga djur finns det gott om och mångar är mest rädda för ormar – men insekterna är de absolut farligaste med alla sjukdomar som de kan föra med sig. På den här sidan har jag fokuserat på djur som kan finnas i Bahia.

Blue Poison Dart Frog
En bild på en giftig blåfärgad pilbågsgroda (Blue Poison Dart Frog latin Dendrobates Azureus). Den här grodan syns i skogar som har Sipaliwini Savannah i södra Surinam och Brasilien.

Ormar och giftiga djur

Det finns otaliga giftormar – sydamerikansk skallerorm och någon svart-röd orm. I Brasilien finns det ungefär 30 stycken giftiga ormar om man söker i WHO:s databas och du hittar en hel del varianter på huggormar, sydamerikansk skallerorm, korallormar med starka varningsfärger mm. Kolla listan här

https://www.youtube.com/watch?v=vdtLEWhkf-k

Utanför São Paulo finns det en ö – Ilha De Queimada Grande som kallas för ormön eftersom du kan se onormalt många giftormar här. Forskarna uppskattar att det finns mellan en och fem ormar här per 10 kvadratmeter. Ormarna, särskilt gyllene lansorm som är en huggormsart finns bara på ön är kända för sitt gift.

Man brukar säga att skorpioner inte är så farliga, även om betten kan göra nog så ont, och det finns 28 olika arter av skorpioner.

Giftiga och farliga fiskar i nordöstra Brasilien

Det finns 15 arter av giftiga fiskar längs med kusten i Brasilien Thalassophryne (T. nattereri, T. punctata, T. reticulata, T. amazônica, T. branneri, T. montevidensis). Thalassophryne nattereri är ansvarig för många olyckor bland fiskare. Fisken har giftkörtlar i ryggfenan vilket innebär att giften sprutas ut genom två ihåliga taggar på ryggfenan under tryck. Det är vanligt att man blir drabbad när man trampar på fisken vilket gör väldigt ont. Vi hade en släkting som drabbades och var tvungen att opereras någon månad efter att hon hade blivit drabbad av fisken och hon har haft stora problem av bettet. Läs mer på den här Brasilianska länken.

bett från fisk

Så här ser det ut om man får gifttaggarna i sin fot.

farlig och giftig fisk

Så här ser fisken ut…se gifttaggarna på ryggen.

IMAGEM_NOTICIA_5

Hajattacker i Brasilien

Registrerade hajattacker är extremt sällsynt i hela sydamerika vilket kan bero på språksvårigheter att man inte har registrerat angreppen. Hajangrepp tror jag inte förekommit i Bahia överhuvudtaget i varje fall är det mycket sällsynt. Söder om ekvatorn är det också mycket sällsynt med hajattacker. På 50 år registrerades bara en attack och det var i Buenos Aires i Argentina. Men det finns hajar och bland de största hajarna som man fångat i Brasilien finns en 4,26 meters vithaj (tubarão-branco) som, fångades Angra dos Reis i närheten av Rio de Janeiro 1968.

Pernambuco
Recife är den region som drabbas hårdast av haj attacker i hela Sydamerika och turistorten ligger i grannstaten Pernambuco. Sedan 1992-2013 har det varit 59 fall av haj attacker koncentrerat till utanför kusten vid  Pernambuco (Recife). Hajattackerna har  resulterat i 23 dödsfall (2013) och de flesta attackerna har skett vid Boa Viagem Beach den mest kända stranden i staden varnas turister med affischer som avråder för att undvika möten med djuren. De flesta incidenter i Recife sker med tjurhajar och tigerhajar. En anledning till attackerna är att det finns ett djupt undervattensdike 700 meter utanför stranden som löper parallellt med stränderna som används av hajarna. En del hävdar att det var den nya hamnen som började byggas på 70-talet som förde med sig fler hajincidenter. Fernando de Noronha är en ögrupp utanför Pernambuco som ligger 35 mil utanför fastlandet är känt för att vara hajrikt.

mygga

De farliga insekterna och myggorna

Det man borde vara  mest rädd är myggor och dengue och myggnätet och luftkonditioneringen är hela tiden uppe på kvällarna. Använd också myggmedel och långbyxor och längärmat på kvällen.

  • Malaria är sällsynt i Bahia men det skadar inte att vaccinera sig mot sjukdomen. Malaria är den tropiksjukdom som kräver flest människoliv i världen och dödar mer än 500 000 personer varje år. Den orsakas av parasiter som använder myggor. Vanliga symtom på malaria är plötslig feber och den känns som influensa – sök vård direkt.
  • Dengue sjukan som också smittar med mygg är vanligare och min fru har haft den när hon var ung.
  • Leishmaniasis är en tropisk infektionssjukdom som man får av encelliga djur som sprids med sandflugor som dyker upp vid skymningen. Inkubationstiden är upp till 8 månader.
  • Zika viruset är ett fruktat myggvirus som kom till Brasilien i maj 2015 och spridit sig i amerika. I Brasilien smittades 1.5 miljoner människor.  Man har sett en enorm ökning av barn som föds med mikrocefali: ett onormalt litet huvud, ofta med åtföljande hjärnskador. Läs mer

Se till att sova med luftkonditionering och med avskärmande fönster och håll dig myggfri.

Om du sover på hotell så se till att ha egna reslakan – går att köpa billigt i sportaffären. Själv hade jag inte det i Rio de Janeiro vilket innebar att jag fick en obehaglig svampsjukdom i ljumsken som jag var tvingad att uppsöka läkare för att bli av med.

Om man bor i lerhyddor har jag hört att det ska finnas något maskliknande parasit som kan krypa in i kroppen och leta sig upp i hjärtat.

En annan otrevligt djur är sugmasken som kan leda till parasitsjukdomen snäckfeber (bilharzia). Försök att undvika att bada i närheten av byar och torka dig ordentligt. Bilharzia får man bort genom medicinering.

Det finn en hel del andra insekter som den här otäckingen en Piolho de Cobra (=ormlöss) som jag hittade häromdagen i köket och lär vara riktigt obehagligt giftig och ont att få ett sting av. Jag vet inte om det stämmer men i norra sydamerika finns ett större tusinfoting som heter Scolopendra gigantea som är giftig och i Amazonas hittar du Amazonas jätte tusenfoting som kan bli 30 cm lång. De är kända för att vara mycket aggressiva och starka.

Tusenfotingliknande djur Piolho de Cobra som lär vara farlig och som jag var nära att gå på.
piranha_placa_620x465

Andra farliga djur i Brasilien och i Amazonas regnskogar

Standing_jaguar

Jaguar (hittar man i Amazonas, det enorma våtmarksområdet Pantanal som sträcker sig in mot Paraguay och Bolivia och regnskogarna) Jaguaren är världens 3:e största kattdjur efter lejonet och tigern. Det är sällsynt att jaguarer attackerar människor och i de fall som det händer är det ofta jaguarer som är skadade eller förstörda tänder. Ifall en jaguar skulle attackera är det sämsta du kan göra att springa iväg eftersom det triggar igång deras jaktinsikt.

250px-Jacaré_Açú

Svart kajman (Jacaré)  är den största alligatorn och mycket sällsynt i Bahia däremot finns den i Amazonas och de kan bli drygt 5 meter och finns i floder och sjöar. Helst är den i lugnare vatten. Kajmanen kan attackera människor.

300px-Red_Piranha_Pygocentrus_Nattereri

Piraya (portugisiska piranha) är en sötvattensfisk som man hittar i Amazonas, São Francisco floden, Paraná, Tietê floden (São Paulo), Rio Paraguai och Orinoco. Det förekommer attacker med dödlig utgång men oftast nöjer de sig med bitar av huden på fötterna , fotled och ben.
Läs mer

Vilka rovdjur och farliga fiskar attackerade människor när Flodbåten Sobral Santos II sjönk?

Det har varit en reportage i ”Rivermonsters” om en av de värsta katastroferna i Amazonas som var 1981 då mellan 50-300 personer försvann och dog väldigt fort när en flodbåt sjönk på natten nära stranden vid Obidos.Katastrofen har kallats Amazonas Titanic och var en av de värsta katastroferna på Amazonas. Flera av de döda människorna hade bitsår och man hittade kroppsdelar dagen därpå. Människor försvann från ytan en och en. I programmet går biologen och fiskaren Jeremy Wade igenom olika tänkbara rovdjur som skulle kunna vara inblandade i katastrofen – alltifrån stora sällsynta svarta pirayor till mindre rödbukspirayor.

Större malfiskar
Större malfiskar som han visade var Pirarara, Jau och Piraiba som har styrkan att hålla fast en människa och som eventuellt kan vara inblandade. En hypotes som han tror på är att malfiskar i större antal kan ha dragit ner människor.

Mindre fiskar
I programet har han hypotesen att det var flera mindre fiskar som avslutade attacken på människorna i Sobral Santos. Candiru är en liten läskig fisk som borrar sig in i dött kött och reagerar på blod i vattnet. Den går också under namnet vampyrfisk och tandpetarfisk och man avrådes för att urinera i vatten där den fisken är.

Andra mindre fiskar som han pratade om var Piracatingan – en liten asätande malfisk som finns i stora antal. De äter döda djur men kan gå på sår och det finns rykten att den kan ha ätit människor i Amazonfloden.

Läs mer här

800px-Dendrobates_azureus_qtl1

Pilgiftsgroda (Amazonas) finns i flera olika färger som ovanstående safirfärgade lilla grodan. Pilgiftsgrodor är sällsynta och utrotningshotade  och tillhör ett av de giftigaste djuren i världen.

images

Anakonda (portugisiska sucuri) är den största och tyngsta ormen som man känner till och näst längst. Dessutom är den duktig på att simma.

240px-Electric-eel


Elektrisk ål (Amazonas) kan fixa elektriska chocker upp till 600 volt som trots sitt namn egentligen inte är någon ål. Man hittar den i Amazonas och Orinoco floden.

Källor:
Bahianoticias.com.br
Great White Shark av Richard Ellis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *