Problem med VISUM till Brasilien

Värt att veta för dig som har barn med dubbelt medborgarskap i Sverige och Brasilien!

Vi har haft mycket stora problem när min fru har haft vårt barn med sig och sedan ska tillbaka till Sverige. Anledningen är att vårt barn har dubbelt medborgarskap nämligen både svenskt och brasilianskt och hans brasilianska pass ställer till problemet. I vårt fall har det inneburit att den federala polisen stoppar hans utresa. Kravet de ställer är att det finns dokumentation som bekräftar att barnet kan lämna Brasilien med en vårdnadshavare. Det spelar ingen roll ifall ni i verkligheten bor i Sverige och Brasilien följer Haag kommisionen.

Brasilianska ambassaden och den svenska ambassaden i Brasilian kan man vända sig till och de är behjälpliga men det är mycket byråkrati som kan behövas. Bla ska dokumenten att barnet kan lämna landet vara officiella, det ska finnas kvitton och de ska dessutom bevittnas av notarius publicus. Kort och gott går det åt 1-3 dagar att fixa byråkratin. Det kan även vara sådana där byråkratiska detaljer som att ambassaden inte ringer till polisen utan uppmaning från polisen och polisen ringer inte utan uppmaning från ambassaden….Att faxa från egen faxmaskin kan man också glömma utan det ska faxas från brasilianska ambassaden. Trots det skickade jag email med alla dokumenten där jag skickade CC till svenska och brasilianska ambassaden och efter en hel del förvecklingar så löstes situationen och min familj kom hem en vecka senare än planerat.

Mitt råd är att se till att ALLTID ambassaden stämplar i passet att barnet kan åka med den andra vårdnadshavaren innan ni lämnar Sverige förutsatt att man litar på den andra vårdnadshavaren. Det går att få det stämplat när passen utformas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *