Växla pengar i Brasilien – myntenhet

Brasilien har blivit dyrare att semestra de senaste 5 åren. Jag testade att ta ut pengar från mitt konto i en Brasiliansk ATM-maskin i juli 2012 och fick betala 3473 kronor för att få ut 1000 real. Dessutom tog min svenska bank ut en avgift på 40 kronor. Med denna avgiften innebar det att pengarna jag fick i handen var 3.433 kronor.

Tyvärr hade jag inte den officiella valutakursen den här dagen men någon vecka senare låg valutakursen på 3.4929 kronor.

Om vi antar att kurserna var konstanta innebär det att bankernas marginaler
blir ungefär 6%. Det finns kanske kort som tar ut lägre avgifter än Nordea men de är i allafall en av de större bankerna.

På ett sätt kan man se att det blir en extraskatt vi betalar till bankerna för att befinna oss utomlands. Nästa gång jag ska växla gör jag det i Sverige men jag kommer inte växla pengar i Arlanda eftersom det är dyrare än inne i stan.

Myntenhet i Brasilien

Fakta: Myntenhet i Brasilien
Valutakod: BRL
Myntenhet: 1 real motsvarar 100 centavos
Brasiliens riksbank: http://www.bcb.gov.br/