VM fotboll 2014

Brasilien blev  i chock efter att ha blivit utslagna ur fotbolls-VM av tyskarna. På TV får man direkt efter VM finalen se en nöjd Özz Nöjjen sitta i argentinsk matchtröja och berätta att han hatar Brasilien. För en person som inte har ett land att heja på är Argentina ett bra alternativ och som representant för Argentina måste han ju naturligtvis proklamera att han hatar Brasilien. Genom att påvisa sin egna inskränkthet som kurdernas egna Maradona blir det någon form av humor kring situationen. Kul eller osmakligt? – fan vet och Brasilianare är rätt kända för att inte förstå ironi – så jag tror att om  någon brasilianarna sett inslaget skulle hen ta illa upp.

Hur var rapporteringen av fotbolls VM i Brasilien?

Aftonbladet snabböversatte texter från http://www.globo.com på löpande band. En del texter produceras i Sverige och då handlar det oftast om favelor, bristfälliga sjukhus och kriminaliteten. Reportage i SVT i Rapport mm förstärker bilden av ett land i förfall som har spenderat resurser på fotbollen. Det är enkelt att göra ett sådant reportage och befäster hur pass välorganiserat Sverige är och får oss svenskar att må lite bättre, eller?

En krönika av Simon Bank handlar skadeglatt hur Brasilien pantsatte allt: Nu ska de gå tillbaka till sina slitna skolor, sina otillräckliga sjukhus och sin fallfärdiga offentliga sektor, och de kommer att göra det på gator som skälver under fötterna. Brasilianare är väldigt känsliga för kritik och alla reportage om favelor som visats på svenskt TV borde ifrågasättas. Jag vet att min fru hatar rapporteringen i Sverige. Det finns mängder av vackra platser i Brasilien och själv är jag rätt trött på alla reportage om misär och schablonbilder om Brasilien.

Tyskarna har blivit favoriter i Brasilien

När Tyskarna vann och förnedrade Brasilien med chocksiffrorna 7-1 sänktes hela Brasilien. Nu flera år senare kan vi inte prata om matchen i vårt hem. Samtidigt har Tyskarna fått enorm publicitet i Brasilien eftersom spelarna har skänkt massor av pengar i städer som Porto Seguro berättade min svärfar glatt.

Tyskland Brasilien 7-1 – det är svårt att förklara men för Brasilianarna är en tröst att det var en massiv laginsats även om Klose fick målrekord. Eftersom det var en laginsats slipper de hata en person så som alla hatar Brasiliens ärkefiende Nr 1 – Maradona. Hemma hos oss kan jag inte nämna Maradona vid hans namn.

Brassarna verkar ha fått ett nytt favoritland – Tyskland och de har fått en ny osannolik hjälte – Mario Götze eftersom han sänkte ärkerivalen Argentina i finalen. De Brasilianska tidningarna var fulla med reportage hur Götze började spela fotboll när han var 5 år och hans pappa fick hjälpa honom knyta skosnörena. Det var ok att Brasilien inte vann VM Guld men huvudsaken var att Argentina inte hade vunnit VM-finalen.

Och hur ser det ut i Sverige?

Kostnaderna för de 12 VM arenorna var 23 miljarder vilket var rätt lågt om vi jämför vad Vattenfalls äventyr har kostat svenska skattebetalare under samma period. Swedbank arena, Guldfågeln arena – fotbollsarenor som är subventionerade av kommuner på bekostnad av sjukvård, äldre och utbildning?

Vårt fotbollslandslag kom inte ens till VM – men genom att flytta fokus på problemen i Brasilien får svenskarnas egna självbild något att gotta sig i.  Genom misären visar vi  att Sverige är ett rätt bra och rättvist land att leva i. Varför inte prata om Sveriges slitna skolor, våra otillräckliga sjukhus och vår fallfärdiga offentliga sektor kopplat till de ekonomiska satsningar som görs på svenska fotbollsarenor? Själv har jag besökt barnsjukhus i Brasilien i Bahia som varit bra mycket bättre organiserade än Astrid Lindgrens sjukhus – där du i bästa fall får sitta i kö i 5 timmar.

Jag har också besökt vårdcentralen i Brasilien där jag kostnadsfritt och mycket snabbt fått hjälp utan att gå till ett privat sjukhus eller bli hänvisad till en vårdkö. Fast vi svenskar är väl egentligen rätt avundsjuka att vi inte får vara i fotbolls VM och i början handlade infallsvinklarna om att små nationer som Kroatien och Sverige missgynnas i FIFA när de möter större nationer. Vår ranking förklarar ju varför vi inte går till VM och om vi hade varit med hade domarna favoriserat våra motståndare. Varför lottades Sverige förresten i samma kvalgrupp som Tyskland? Personligen tror jag att den största anledningen att vi inte gick till VM var att vi fick stryk av ett rätt bra lag – Tyskland.

Fotbolls VM 2014 – hur snacket gick innan fotbolls VM

I Salvador i Brasilien spelades matchen mellan Holland och Spanien på Arena Fonte Nova och arenan gick inte heller sönder trots reportrarnas skadeglada kommentarer om ofullständiga arenor. Lottningen var den 6:e december 2013 i Salvador Bahia med en gång spekuleras det kring fusk efter att fransmännen hamnade i den lättaste gruppen. Försäljningen av biljetter till fotbolls VM började den 20:e augusti dvs dagen efter Confederation Cup i Rio de Janeiro. Skämten om Fotbolls VM börjadee snabbt dyka upp på Facebook i Brasilien.  

Översättning:
Tjuven spelar tuff och säger. – Give me the money e the phone. – Förlåt mig men varför rånar du mig på engelska? Tjuven svarar:  Jag tränar för fotbolls VM.

De 12 VM orterna var: Rio de Janeiro, Brasilia, São Paulo, Fortaleza, Belo Horizonte, Porto Alegre, Salvador, Recife, Cuiabá, Manaus, Natal och Curitiba. Av dessa ligger Salvador i Bahia. Fortaleza och Recife ligger relativt nära.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *