oktober 3, 2023

Bahia Brasilien – Turistguide

– en brasiliansk stat med 15 miljoner invånare

Brasilien

Rödhuvud Iguana

Hur stort är Brasilien?

Storleken på Brasilien
Brasilien är det näst största landet i Sydamerika och det största landet i Latinamerika, med en total yta på cirka 8,515,767 kvadratkilometer ungefär hälften av Sydamerika med Amazonas och är nära 20 gånger större än Sverige. Det är världens 5:e största land och även världens längsta land från norr till söder. Landet sträcker sig från den nordöstra delen av Sydamerika till den södra delen av kontinenten, och gränsar till flera andra länder, inklusive Argentina, Bolivia, Colombia, Guyana, Franska Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay och Venezuela.

Kustlinjen sträcker sig 7491 km. Öar som ingår i Brasiliens teritorialvatten är Arquipelago de Fernando de Noronha, Atol das Rocas, Ilha da Trindade, Ilhas Martin Vaz, och Penedos de Sao Pedro e Sao Paulo.

Landet är känt för sin rika biodiversitet, med många olika typer av djur och växter som finns bara i Brasilien. Det är också hem för många olika kulturer och etniska grupper, och det har en rik historia och kultur.

Befolkning i Brasilien

Brasilien är det överlägset största och folkrikaste landet i Sydamerika. Befolkningen enligt Nationalencyklopedin var 213 miljoner invånare (2020) vilket motsvarar ungefär hälften av Sydamerikas befolkning. Inkomstfördelningen är mycket ojämnt fördelat. Landet är hem för många olika indianska grupper, med mer än 305 olika ursprungsbefolkningar som bor i landet. Brasilien har den största katolska befolkningen i världen, med mer än 123 miljoner katoliker och det finns också många evangeliska kyrkor som vuxit starkt under senaste åren.

Klimat i Brasilien

Mestadels tropiskt, men tempererat i söder där turister kan åka för att få se frost. I de nordöstligaste staterna är det ett övervägande torrt klimat med lite nederbörd.

Infrastruktur och transporter

Brasilien har merän 3000 flygplatser och är efter USA det land som har flest flygplatser i hela världen. Vägarna har utvecklats mycket de senaste decenniet och finansieras med vägtullar men det är relativt farligt att åka på vägarna. Järnvägsnätet är inte modernt men det går att ta sig fram. Om du tar taxi se till att den är auktoriserad.

Fotboll

Det är det enda fotbollslaget som varit med i alla världsmästerskapen och man har vunnit VM 5 gånger. Det är därför de på sina officiella matchkläder också har 5 stjärnor som representerar VM-gulden.

Statsskick i Brasilien: Förbundsrepublik med 26 delstater

Efter mer än tre århundraden under portugisisk styre, fick Brasilien sin självständighet 1822 då man skapade en monarki som styrde tills avskaffandet av slaveriet 1888 och den efterföljande kungörelsen av en republik av militären 1889. Brasilianska kaffe exportörer var politiskt dominerade i Brasilien fram till dess att den populistiska ledaren Getulio Vargas fick makten 1930. Brasilien genomgick mer än ett halvt sekel av populistiska och militära regeringen fram till 1985, då militärregimen avgick och landet blev demokratiskt.

Råvaror

Bauxit, guld, järnmalm, mangan, nickel, fosfater, platina, tenn, sällsynta jordartsmetaller, uran, petroleum, skog och vattenkraft.

Industri och ekonomi

Brasiliens historiskt höga räntor har gjort det till en attraktiv destination för utländska investerare. President Dilma Rousseff har behållit den tidigare administrationens inflationsmål för centralbanken, en flytande växelkurs och återhållsamhet kring skatter.

Landet kännetecknas av stora och välutvecklade jordbruk, gruv-, tillverknings- och tjänstesektor, och en snabbt växande medelklass. Brasilien har fortsatt att bedriva industri och jordbruk där det finns tillväxt och exploaterat de inre delarna av landet vilket ofta kritiseras av miljörörelsen. De kan använda sina stora naturtillgångar och de har en stor arbetskraftsreserv. Idag är Brasilien Sydamerikas ledande ekonomiska makt och betydelsefull regionalt. Man räknar med att Brasilien är en av de första länderna i området som kan påbörja en ekonomisk återhämtning.

Nationalsång

Hino Nacional Brasileiro

Ekonomiska problem och utveckling – Brasilien

Mer än hälften av Brasiliens befolkning anses medelklass, men fattigdom och inkomstskillnader är fortsatt höga. Höga inkomstskillnader och kriminalitet är fortfarande akuta problem, liksom de senaste årens avmattning i den ekonomiska tillväxten. Skillnaderna i möjligheter bidrar till Brasiliens höga brottsligheten speciellt våldsbrotten i storstäderna och favelas.

Risker Brasilien

Risker för rån och överfall är mycket hög i Brasilien speciellt kvällstid. Se till att inte röra dig vid osäkra områden exempelvis Favelor. Eftersom dessa byggs på höjderna så undvik dessa platser speciellt i storstäderna som Rio de Janeiro, São Paulo, Recife, Fortaleza, Salvador, Manaus och Belém. När du kör bil se till att dörrarna är låste och fönsterrutorna uppdragna. Se till att du har kontaktuppgifter till försäkringsbolaget.

Ta med dig ett reseapotek och använd myggnät och myggmedel.

Vaccination i  Brasilien

Se upp  för myggor eftersom det finns dengue, gula febern och malaria även om riskerna är relativt små att drabbas.

Rekommenderade vaccin i Sydamerika och Brasilien mot:

  • Covid-19
  • Kolera – smittar genom mat och vatten
  • Hepatit A – smittar genom mat och dryck
  • Tyfoid feber – salmonella bakterie som kan ge blodförgiftning
  • Gula feber – sprid genom myggor
  • Malaria – sprid genom myggor

Lämna ett svar