Capoeira – viktigaste kampsporten i Bahia…efter fotbollen

Brasiliansk kampsport

På flera platser kan du se människor som tränar den afro-brasilianska kampsporten Capoiera på stranden eller på turistplatserna som Pelerinho i Salvador. Capoiera är en kampsport som blandar sång och dansrörelser och utövarna har vita kläder.


Hur utförs Capoira?

Deltagarna bildar en cirkel som kallas en ”roda”. Anledningen till den cirkulära formen är att de tävlande blir fokuserade på sina rörelseer och kan snurra och vända utan att träffa åskådarna, som kan klappa och sjunga och spela musikinstrument.

I mitten av cirkeln kan du hitta utövare som  rör sig i takt med rytmen, rörelserna är graciösa och man blandar akrobatiska rörelser med dans och fight. En grundläggande del av capoeira är musiken. Musiken sätter tempot och stilen i capoeira och består av instrument och sång.

De som utför dansen rör sig ofta i cirkelrörelser och med akrobatiska inslag med volter och hjulningar där de aktivt använder fötter och händer i dansen. Det finns olika svepande rörelser som ”skorpionrörelsen” och olika hjulningar ofta i en cirkel. Det finns danser som Frevo som har inslag av capoira.  Poängen med capoeira är inte att slå motståndaren utan snarare att visa sin skicklighet. Som gammal kampsportare tycker jag att det inte ser så effektivt ut men däremot ser det ut att vara roligt och bra för kroppen.

Historiken kring Capoira

Historiskt sett var det de afrikanska slavarna i Bahia som ägnade sig åt Capoira och var ett sätt att dölja metoderna att slåss genom dans. Så sent som 1920 var capoira förbjudet.

Idag är Capoira en del av Bahias kulturarv. Sporten har fått en skyddad status av Unesco som ett immateriellt kulturarv och i november 2014 blev Capoeira vald på Unescos kulturella världsarvs status.

Var kan du se Capoira i Bahia?

Om du är i turistorter som Porto Seguro finns det klubbar som Capoeira Sul da Bahia där du kan ta lektioner och lära dig mer om sporten.

Även i Pelerinho kan du ta lektioner i sporten och stannar du på hotell så kan du se affischer om lektioner.

Andra brasilianska kampsport

I Brasilien är judo en väldigt stor sport med många internationella stjärnor och landet har även arrangerat judo VM.

En Brasiliansk kampsport som även finns i Sverige är Brasiliansk Jui-Juitsu som hämtat mycket av tekniken från Judon och där det finns mycket grepp och kast. Brasiliansk Jiu Jitsu finns i olika stilar och de använder kimonor i olika färger inte bara blåa och vita som vi har i judon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *