oktober 3, 2023

Bahia Brasilien – Turistguide

– en brasiliansk stat med 15 miljoner invånare

Feira de Santana

Feira de Santana

Feira de Santana eller Feira som staden också kallas är känd för sin unika arkitektur som visar influenser från både kolonialtiden och moderna tider. En av de mest kända byggnaderna är kyrkan ”São Domingos”, som är en viktig symbol för stadens religiösa arv. Dessutom finns det också många vackra palats och museer som ger en insikt i stadens rika historia.

Feira är en industristad som lokalt marknadsförs som Cidade Princesa (prinsess staden). Det är den näst största staden i Bahia efter Salvador och det finns en del rivalitet mellan städerna på ungefär samma sätt som mellan Göteborg och Stockholm. Från början var Feira en handelsplats men staden har växt och blivit större under årens lopp. Feira de Santana är också en viktig handelsstad i Brasilien. Staden är en av de största producenterna av jordbruksprodukter i landet och har också en växande industri. Dessutom har staden ett viktigt universitet som lockar studenter från hela Brasilien och utomlands.

Det bor 740 000 invånare i Feira enligt IBGE statistik (enligt Wikipedia är det knappt en halv miljon invånare). Staden har en stor station och du har motorväg BR-324 som passerar.

Att shoppa i Feira de Santana

Du hittar ett köpcenter med rätt bra utbud och det finns massor av marknader och en stadskärna. Själv brukar jag passa på att besöka gymmet och träna när jag är här och personalen på gymmet kommer ihåg mig trots att jag inte varit där på 4 år. Det är relativt ovanligt med Gringos! Det finns banker inne i staden men jag brukar inte använda dem pga rånrisken utan det känns mer tryggt att använda ATM-maskinerna vid köpcentrat.

Jag brukar även passa på att göra mina tandläkarbesök i Feira som kostar bråkdelen mot vad tandläkaren kostar i Sverige.

Vad finns det mer att göra i Feira?

Staden har också ett brett utbud av festivaler och evenemang. En av de mest kända festivalerna är ”Micareta”, som är en stor gatufest som firas årligen. Under denna festival är gatorna fyllda av musik, dans och glada människor. Dessutom finns det också andra evenemang såsom teater, dans och konserter som du kan njuta av.

  • Se på kyrkan ”Igreja Senhor dos Passos”
  • Museo Parque Do Saber
  • Observatorium Astronomíco Antares

Restauranger

Maten i Feira de Santana är också en av dess största tillgångar. Staden är känd för sin fantastiska mat och de många matmarknaderna. Dessa marknader erbjuder allt från färsk frukt till traditionella brasilanska rätter. En annan kulinarisk upplevelse som du inte får missa är att prova stadens berömda ”acarajé” som är en friterad kikärtsbulle som serveras med färsk chilisås.

Missa inte restaurangerna som har krabbor på menyn och ligger centralt eller de unika hamburgarna som är riktigt bra. Däremot brukar kötet om du tex beställer en filet mignot vara väldigt segt – troligtvis på det varma klimatet så det finns inte mycket fett utan djuren som slaktas är väldigt magra.

Själv har jag ägnat rätt mycket tid i Feira eftersom det är här mina svärföräldrar bor.

Lämna ett svar