oktober 3, 2023

Bahia Brasilien – Turistguide

– en brasiliansk stat med 15 miljoner invånare

Upptäck den fantastiska ön Morro de São Paulo

Morro Sao Paolo

Morro de São Paulo är en populär turistdestination belägen på den bilfria paradisön Ilha da Tinharé i bukten Baia de Camamu och den ligger relativt nära Salvador. Illha de Tinharé är den största ön i ögruppen men det finns också de mindre öarna Ilha de Cairu med byn Oairu och Ilha de Boipeba med byarna Cueira, Moreré och Bainema. Mellan öarna hittar du floden Rio de Inferno (helvetesfloden). Det är en charmig kustby som erbjuder vackra stränder, natursköna landskap och en avkopplande atmosfär. Besök Morro de São Paulo, en ö som är känd för sina vita sandstränder och kristallklart vatten. Här kan du koppla av, sola och bada eller prova på vattensporter som snorkling och dykning.

Här finns ruinerna av ett fort från 1630 som ligger på en bergstopp med fantastisk utsikt. Det är en ö som bildas av fem stränder med kristallklart och varmt vatten och omgiven med en mångfaldig fauna.

Hur du tar dig till Morro de São Paulo

speedbåt

Det är relativt enkelt att ta dig hit. Du  kan ta båten från Salvador eller från Atracadour (motorväg BR-30). Om du har mycket packning rekommenderas att du hyr en person med skottkärra som hjälper dig att bära.


Tips!

Det kan vara klokt att ta med dig kontanter eftersom det är svårt att hitta ATM-maskiner och VISA kort kan innebära extra kostnader.


Stränder

Morro de São Paulo är känt för sina fantastiska stränder. Den mest populära är First Beach (Primeira Praia), där besökare kan njuta av solen, sanden och det turkosblå vattnet. Andra stränder inkluderar Second Beach (Segunda Praia), som är känd för sina levande strandbarer och nattliv, samt Third Beach (Terceira Praia) och Fourth Beach (Quarta Praia), som erbjuder mer lugn och ro.

Stränderna benämns med olika siffror och ju lägre siffra desto mer människor och turister kommer du att hitta. Det finns 7 stränder på ö-gruppen men i huvudön pratar man om de fyra stränderna Vill du ha det lugnt ska du alltså ta dig till den fjärde stranden dvs Quarta…

 • Primeira (första) är egentligen ingen strand men här kan du gå av med båten och sedan kan du behöva gå en bra bit för att ta dig till de andra stränderna
 • Segunda (andra) – Soft strand med flera bra och skön atmosfär barer och musik som spelar BPM (Brasilio Popular Musik) och utanför ser du personer som surfar. Perfekt för att ta en drink och softa.
 • Terceira den tredje stranden
 • Quarta den fjärde stranden – finns bra restaurang och sköna strand


Dykning

Förutom att sola och bada finns det också möjligheter till vattensporter som dykning och snorkling. Besökare kan också ta en båttur till närliggande öar som Gamboa och Boipeba för att upptäcka mer av områdets naturliga skönhet.

Missa inte korallreven vid Garapua och har du tur kan du få se delfiner. Från juni till oktober finns det knölvalar som migrerar vid kusten och det anordnas valsafari resor. Du kan också ta en båttur för att se och mata fiskar (Piscinas Narurais) vilket ofta är vid 4:e stranden. Bra scuba dykning finns också utanför Garapua och Cueira vid Ilha de Boipeba


Hästridning

Det är en bra plats för hästridning.

Äventyr

 • Åka fyrhjuling
 • Åka linbana från toppen och neråt berget


Musik och restauranger

Vid många restauranger hör du olika trubadurer

 • Sambass har bra livemusik och det är också en bra restaurang med skaldjur, drinkar och fisk


Hotell och pousadas

I själva byn finns det gott om restauranger, barer och butiker där man kan prova den lokala maten och köpa souvenirer. Byggnaderna har behållit sin charm med smala gränder och färgglada hus. Det finns inga bilar på ön, så besökare kan promenera runt och njuta av den avslappnade atmosfären.

Du hittar både moderna hotell och pousadas. Det är dyrare om du vill ha sjöutsikt eller om du vill ha en pool. Billigare pousadas kan du hitta i gränder och mot staden.

 • Solar do Morro
 • Villa dos Corais
 • Anima Hotel
 • Via de Pedras vid 2:a stranden
 • Chez Max – Cantina grill och pousada verkar vara ett lugnt ställe mot 3:e stranden
 • Pousada Terrabella vid 3:e stranden
 • Sampa no Morro vid 3:e stranden
 • Villa Nova restaurang och hotell vid 3:e stranden
 • Bahia  Inn Pousada vid 3:e stranden