oktober 3, 2023

Bahia Brasilien – Turistguide

– en brasiliansk stat med 15 miljoner invånare

Besök och upptäck Salvador i Brasilien

Salvador
Salvador – Pelourinho

Upptäck den färgstarka och kulturellt rika staden Salvador i Brasilien! Utforska de historiska kvarteren i Salvador, med dess pastellfärgade byggnader, kyrkor och museer. Missa inte Pelourinho, en UNESCO-världsarvslista som är känd för sin livliga gatufester, capoeira, och samba.

Salvador, beläget i delstaten Bahia, är en stad som andas historia och kultur. Med sina mångfaldiga influenser från afrikanska, europeiska och indianska traditioner erbjuder staden en unik upplevelse för besökare.

Salvador var Brasiliens första huvudstad (1549-1763).  Idag är det den 3:e största staden i Brasilien efter Sao Paulo och Rio de Janeiro och residensstad i Bahia. Det finns olika uppgifter hur stor befolkningen och på Wikipedia står det att i stadskärnan bor det 3.5 miljoner personer men från broschyrer från ambassaden står det 2,6 miljoner. Det historiska namnet var: Cidade de São Salvador da Bahia de Todos os Santos, vilket betyder något i stil med: ”Den heliga frälsarens stad för alla helgons vik” och staden grundades av den portugisiska guvernören Thome de Souza.

Staden har en strand som påminner om Cannes fast betydligt längre och här hittar du starka vågor och strömmar och surfare. På en del platser finns det bra ställen att äta krabba.

Det finns 2 olika bebyggelser – den övre staden Ciudade Alte och den nedre staden Cidade Baixa och du kan ta dig mellan de olika delarna med bergbanan eller den klassiska hissen Elvador Lacerda.


Pelourinho och det historiska centrat

Staden är mest känd för sin gamla stadskärna, Pelourinho, som är ett UNESCO-världsarv. Här kan du vandra genom de charmiga kullerstensgatorna och beundra de färgglada koloniala byggnaderna. Pelourinho är också centrum för Salvador’s pulserande musik- och dansscen, där du kan njuta av traditionell brasiliansk musik som samba, axé och capoeira. För de som är intresserade av historia finns det många historiska platser att utforska. Besök det imponerande São Francisco-kyrkans kloster, där du kan beundra dess fantastiska barockarkitektur och förtrollande guldbelagda interiör.

Gatorna i det historiska centrumet är som en tidsresa tillbaka i tiden till 1500-talet, 1600-talet och 1700-talet i områden som Praca Municipal, Largo de Sao Francisco, Pelourinho, Largo do Carmo och Largo de Santo Antonio.

I stadskärnan hittar du Pelourinho (portugisiska för skampåle) som numera är ett pitoreskt område med vackra och färgfulla byggnader – men en gång var platsen centrum för slavhandeln och det var här slavarna kedjades och såldes. Stadsdelen finns med på UNESCO :s världsarvslista.

Salvador da Bahia, Brazil
Nossa Senhora do Rosario dos Pretos kyrkan ii Pelourinho, Salvador, Bahia, Brasilien

Du hittar vackra hus och en hel del sevärda barockkyrkor från kolonialtiden som Igreja de Sao Francisco där det mesta av interiören är förgyllt med guld. En annan kyrka från slavperioden är Igreja de Nossa Senhora do Rosário dos Pretos från 1685 som var en kyrka för slavar och frigivna slavar.

Det finns också en hel del barock arkitektur i stadsdelen och bra restauranger och barer. Det är ett klassiskt turistområde så se upp för ficktjuvar för brottsligheten är hög i det här området. Du kan också uppleva spännande matlagning på Hotel Convento do Carmo på rua do Carmo 1.

Om du vill shoppa finns det flera stora shoppingcenter exempelvis vid Iguatemi. Där kan du också växla pengar.

faros_570

Ta också en rundtur i det historiska fortet, Farol da Barra, ett landmärke som bjuder på fantastisk utsikt över havet och staden och längs med strandvägen finns det mängder av barer. .

Salvador är känt för bra stränder men de har rätt höga vågor så det kanske inte är det barn säkraste däremot en plats som surfare verkar tycka om och det finns en del surf affärer där du kan få tag på en begagnad surfbräda för någon tusenlapp. Överlag finns det många stränder runt Salvador och det sägs att det handlar om ungefär 50 km strand. Salvador är också känt för sina vackra stränder. Från den livliga stranden Porto da Barra till de mer avskilda stränderna längs kusten, finns det något för alla smaker.

Ett annat landmärke är det gamla fortet Forte de Santa Maria som grundades 1614 och som användes för att försvara staden mot holländarna.


Festivaler

Salvador är berömt för sina spektakulära festivaler. Den mest kända är Carnival i Salvador, som är en av världens största gatufester. Under Carnival förvandlas stadens gator till en enda stor fest med livlig musik, dans och fantastiska kostymer. Det är en upplevelse du inte får missa!


Äta på kvällen

Missa inte heller att prova stadens läckra mat. Bahias kulinariska scen är känd för sina läckra rätter som acarajé (friterade bollar fyllda med räkor), moqueca (en smakrik fiskgryta) och andra läckerheter som baseras på färska skaldjur och tropiska frukter.

På kvällen kan du besöka några av de livliga barerna och klubbar i Salvador och dansa till samba, axé och forró-musik. Vi rekommenderar att besöka en capoeira-show, en brasiliansk kampsport som kombinerar musik, dans och akrobatik. Det är ett livligt kvällsliv, barer och bra mat hittar du i stadsdelen bairro do rio Vermelho och jag har tex ätit bra Italiensk restaurang som Pasta em casa.

Salvador flygplats

Salvador är en hamnstad och residentstaden i Bahia och här hittar du också en relativt stor flygplats och många flyg kommer från Europa och Lissabon exempelvis från flygbolaget TAP. Salvadors flygplats är relativt liten för att vara en mångmiljonstad men ska du åka från Salvador bör du vara ute i god tid och det finns restauranger på flygplatsen. Själv höll jag på att missa flyget för att de hade ett Tivoli på vägen fram till flygplatsen.

Från Salvador går även inrikesflyg och det finns resebyråer om du tex vill boka en resa att åka skidor Santiago i Chile, några dagar i Rio eller en krysning till Costa Fortuna. Du kan också boka helger till Aracaju, Itacimirim, Valeenca eller Morro de Sao Paulo etc Läs mer hos resebyrån Pinheiroturismo.

Museum

  • Carlos Costa Pinto Museum – samling med kristaller, skulpturer och tavlor
  • Solar do Unhão – historisk gammal byggnad med modern konst och här kan du få se en romantisk solnedgång
  • Museu de Arte Sacra – kyrkokonst
  • Museu de Arte de Bahia – konstsamlingar
  • Museu Afro-Brasileiro många föremål från Angola och Nigeria. Många slavar kom till Bahia från Nigeria – framförallt från en folkgrupp som kallades Yorubá.
  • Museo Tempostal – samling med 30 000 vykort och fotografier

Hotell i Salvador

A CASA DAS PORTAS VELHAS
6, Largo Da Palma – 40040 460 SALVADOR DA BAHIA – Brazil – Reservation : (+55)2139580632
(+55)2139580632

Rua Joao Mendes da Costa Filho, 125 Jardim de Ala
Fyrstjärnigt hotell
Bokningsavdelning
46 852 50 70 61
h – 41750-190 SALVADOR

Marazul Hotel
Avenida Sete De Setembro 3977
Barra, Salvador, 40140-110
‎08-517 616 46‎

Catussaba Resort
Adress: Alameda Praia de Guaritã, s/n, Itapuã, Salvador – BA,
41600-460, Brasilien
Telefon:+55 71 3374-8000

Pestana Bahia lodge

otel Stella Maris
Ligger en bit från stadskärnan men precis vid kusten. De har en bra swimmingpool med aktiviteter som är mycket barnvänliga. Rekommenderas.

Plastikkirurgi

Brasilien är det land efter USA som har flest plastikkirurger. Om man ska göra plastikkirurgi i Bahia så vänder man sig oftast till plastikkirurger i Salvador och det finns en del kliniker som har bra rykten och tillhör toppskiktet. Bland supermodeller som kommer från Salvador är Adriana Lima en av de mest kända också känd från Victoria Secret och ha dejtat Lenny Kravitz.

Geografi

Salvador ligger på en halvö med Brasiliens största havsbukt. På ena sidan bukten finns det 5o km kust och på den andra 50 öar. Läs mer om Itaparica

Distans från Salvador till:
Praia do Forte 55 km
Valenca 120 km

Läs mer på Wikipedia om Salvador

Lämna ett svar