oktober 3, 2023

Bahia Brasilien – Turistguide

– en brasiliansk stat med 15 miljoner invånare

Bahias historia – värt att veta om Bahia

Bahia, en delstat belägen i östra Brasilien, är känt för sin tropiska miljö, vackra stränder och en blandning av kulturer. Vi bjuder dig att följa med på en resa där du kommer upptäcka allt som denna fantastiska delstat har att erbjuda.

Huvudstaden i delstaten är Salvador, som också är den tredje största staden i Brasilien. Bahia har en befolkning på cirka 15 miljoner människor och är en av de mest folkrika delstaterna i Brasilien. Delstaten är känd för sin rika historia, kulturella mångfald och vackra stränder. Delstaten har också en rik flora och fauna, med många olika typer av djur och växter. Delstaten Bahia producerar också en stor mängd olika produkter, inklusive sockerrör, kaffe, bomull, socker och skogsprodukter.

I Bahia möttes tidigt den afrikanska och europeiska kolonialmakten Portugal vilket har format staten och dess människor i tro, mat, arkitektur och inte minst folket.  Idag ser du en mix både katolska kyrkor och folk som tillber Candomblé.

Historisk bakgrund och koloniseringen av Bahia

Bahia har en lång och fascinerande historia som har påverkat dess kultur, mat och musik. Till exempel, Salvador, huvudstaden i Bahia, var en viktig hamn under slavhandeln. På grund av detta har staden en rik och blandad kultur med influenser från Afrika, Europa och Latinamerika.

Många av de stammar som ursprungligen fanns i Bahia förintades i samband med den portugisiska koloniseringen som började när portugiserna landsteg i Porto Seguro år 1500. Ett år senare i november på alla helgons dag seglade den italienska upptäcksresaren Amerigo Vespucci in i bukten i Salvador och döpte den till Baía de Todos os Santos (=alla helgons bukt).

Knappt ett halvt sekel senare 1549 seglar Tomé de Souza in i bukten och grundar brasiliens första huvudstad Salvador.

De tidiga kolonisterna livnärde sig på sockerrör, tobak och de förslavade ursprungsbefolkningen.

Mellan åren 1550 till 1850 skeppar man minst 3.5 miljoner slavar från Afrika till Brasilien. De afrikanska slavarna behöll mycket av sin kultur och smälte samman sin religion (Candomblé) med den katolska.  Mellan åren 1549 till 1763 var Salvador huvudstaden i Brasilien.

Bild från svensk tidning från 1800-talet

Värt att veta inför din resa till Brasilien:

Kontakta din bank innan resan!
När du besöker Bahia kan det vara klokt att varsko din bank innan om dina reseplaner. Ifall de ser uttag från Brasilien har det i allafall för mig hänt att de stängt av mitt konto vilket varit svårt att fixa från Brasilie

Tidszon:
Om du vill se tidszoner och skillnaden mellan Bahia och Sverige se karta.

Lämna ett svar