Växla pengar i Brasilien

Vilken valuta används i Brasilien?

Valutan i Brasilien är reais vilket forkortas BRA som den brasilianska regeringen införde 1994 i ett försök att kontrollera inflationen.

ATM maskiner i Brasilien

Tidigare reste jag alltid med dollar men numera fungerar ATM-maskiner tillförlitligt och du hittar bankomaterna i köpcentre, på bensinstationer och på flygplatserna. När du tar ut pengar på en brasilansk ATM-maskin kan du bara ta ut 1000 kronor i stöten och då får du också betala en skatt. Precis som i Sverige måste du använda din fyrasiffriga PIN-kod .

Att växla pengar i Sverige

I Sverige så är det dyrare att växla ute på Arlanda och de bästa växlingskontoren som ger dig mest pengar hittar du där det finns konkurrens som i Skärholmens köpcenter eller Liljeholmen. Tavex och Forex är de kontor som är kända att ge bra växlingskurserna men det kan löna sig att kolla runt växingskurserna.

Resecheckar fungerar inte så bra

Resecheckar är rätt dåligt och de flesta butiker kommer inte att acceptera dem och hotellen ger dig en värdelös växelkurs. Banco do Brasil är en av få banker där du kan använda resecheckar men de tar ut en serviceavgift.

Hur får man bästa växlingskurser

När jag tog ut 1000 reais i Brasilien i december 2017 drog de 2650 kronor från mitt Nordeakonto i Sverige vilket går över Citibank. När jag kollade valutakursen var den 2537 vilket innebär att bankerna tar 113 kronor dvs 4,2% i marginal.
Från den Brasilianska bankomaten tog de också ut en taxa de conveniencia (”bekvämlighetsskatt”) som  verkar variera men som låg på 24 Reais dvs 60 kronor dvs 6%. Totalt förlorar man allts 10,2% i transferingskostnader.

Det finns kanske kort som tar ut lägre avgifter än Nordea men de är i allafall en av de större bankerna. På ett sätt kan man se att det blir en extraskatt på över 10% vi betalar till bankerna!

Öppna bankkonto i Brasilien?

Vad jag har hört kring Brasilianska banker så är deras bankkonton upplaggda för att mjölka kunder med olika avgifter och fått rådet att hålla mig ifrån dessutom krävs det ett brasilianskt CPF personnummer och fast address för att öppna ett konto. Själv har jag ett CPF nummer eftersom jag fått permanent uppehållstillstånd.

Brasiliens största banker är:

Om det finns någon som har tips hur man får ner transferingskostnaderna så tipsa mig gärna!

Myntenhet i Brasilien

Fakta: Myntenhet i Brasilien
Valutakod: BRL
Myntenhet: 1 real motsvarar 100 centavos
Brasiliens riksbank: http://www.bcb.gov.brg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *